Vatikan ščiti duhovnika, obtoženega genocida in zločinov proti človeštvu

Mednarodno sodišče v Arushi, ki deluje pod pokroviteljstvom OZN, in vlada Ruande zahtevata izročitev 63-letnega Jeana-Baptista Rutihunzeja, ki svobodno živi v Rimu pod zaščito Vatikana in za katerega je bila izdana mednarodna tiralica. Katoliški duhovnik Rutihunza je po izjavah prič sodeloval v genocidu v Ruandi in celo vodil “liste za odstrel” otrok. (http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Svecenika-optuzenog-za-genocid-stiti-Vatikan)

Videli bomo, ali bo Vatikan Rutihunzeja izročil sodišču ali pa ga bo skril v okviru vesoljne cerkve in ga tako za nekaj časa še rešil pred roko pravice. Jasno pa je, da ga bo ta roka slej ali prej dosegla, kajti zakon vzroka in učinka oz. kar seješ, to žanješ, deluje ves čas. Ali je krščansko, da Vatikan ščiti nekoga, ki je obtožen ubijanja ljudi?

V Vatikanu se je skrilo kar nekaj cerkvenih zločincev, ki so bili vpleteni v državljansko vojno v Ruandi ob koncu prejšnjega stoletja. V Ruandi je bilo takrat v 100 dneh ubitih 800.000 ljudi. Katoliška cerkev, kateri pripada 70 % Ruandcev, bi edina imela avtoriteto, da zaustavi pokol. Toda večina njenih klerikov je leta 1994 neprizadeto opazovala pokol ali morilcem celo pomagala. 14. aprila se je začel pokol v Kibehu, najprej so pobili 15.000 beguncev, ki so iskali zatočišče na območju cerkve. Dva dneva je trajalo, preden so jih usmrtili, razsekali, pohabili, pobili, postreljali ali deloma žive sežgali. Priče krivijo duhovnike in nune katoliške cerkve, da so podpirali genocid nad Tutsiji. Med 7. aprilom in 4. julijem so v 160 cerkvah pobili Tutsije, ki so zbežali v domnevno varna svetišča. Obdolženi živijo v samostanih v Belgiji, vodijo redovniške hiše v Franciji, študirajo na cerkvenih univerzah ali v italijanskih cerkvah pridigajo o ljubezni do bližnjega in o odpuščanju. S škofom Misago, tako Spiegel, »je ruandska cerkev tako rekoč pod obtožnico«. Ko se je ubijanje že začelo, so ruandski škofje obljubili hutujski vladi svoje sodelovanje. Dve leti po genocidu je skupino ruandskih duhovnikov zapekla vest. Medtem so sodišča v Ruandi obsodila nekaj cerkvenih funkcionarjev. Tisti kleriki, ki so uspeli zbežati, so pod cerkveno zaščito. Preživeli učenec je obdolžil duhovnika Uwayezuja, da je razred izdal policiji, ki je vse skupaj razsekala do smrti. Edini preživeli učenec, ki je ranjen ušel iz jame, dolži sokrivde škofa Misago in Uwayezuja. Škof Misago sam je duhovniku Uwayezuju preskrbel avto, s katerim je pobegnil. Uwayezu zdaj dela v Italiji pod varstvom cerkve. Ozadje: Pod belgijsko kolonialno oblastjo je cerkev najprej podpirala vladajoče Tutsije in tako okrepila nasprotja med Tutsiji in Hutuji. Ko je bila na začetku neodvisnosti vidna zmaga hutujske večine, so jih mnogi katoliški duhovniki začeli podpirati in odobravati njihovo nasilje. (Ta odstavek je povzet in prirejen po: Sailer, Christian in Hetzl, Gert-Joachim, Bo prišla biblija na indeks mladini nevarnih spisov (Kommt die Bibel auf den Index jugendgefährdender Schriften?), Marktheidenfeld, 2000, slovenski prevod na http://www.zrtve-cerkve.org/html/biblija_na_indeks.html.)

Ali je vse to, kar se je dogajalo v Rundi, krščansko? Ali Bog ubija oziroma napeljuje k ubijanju, če je jasno rekel: Ne ubijaj! Če to ni Božje, je od nekoga drugega, torej od tistega, ki nasprotuje zapovedi Ne ubijaj. Ki izvršuje ukaz: Ubijaj! To pa je lahko samo Božji nasprotnik. Kako se že imenuje Božji nasprotnik? Kaj pravi biblija o tem: »Vi pa ste od svojega očeta, hudiča, in hočete uresničevati njegove želje. On je bil od začetka morilec ljudi in ni obstal v resnici, ker v njem ni resnice. Kadar govori laž, govori iz svojega, ker je lažnivec in oče laži.« (Jan 8,44)

 

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*