Nadškof Uran, oslabljeno srce in meso

Nadškof Uran se je zaradi hudih težav s srcem znašel v ljubljanskem kliničnem centru, kjer ga zdravijo na intenzivni negi . Težave s srcem je nadškof imel že leta 2009, ko je tudi bil hospitaliziran (Delo, 1.8.2012). Nadškofa Uran in Stres prosita vernike, naj molijo za njegovo zdravje, še piše v Delu.

Kaj je povzročilo škofove težave s srcem?

Srčno-žilne bolezni spadajo med civilizacijske bolezni, ki so v porastu. Za temi boleznimi letno v EU zboli okoli 20 milijonov ljudi, razen tega se njim pripisuje skoraj polovico vseh smrti. Glavni vzrok zanje je večinoma uživanje mesa in drugih živil živalskega porekla. Te bolezni so torej značilne za vsejede oz. mesojede. Bistveno manj problemov s temi boleznimi imajo vegetarijanci in vegani.

Glede na Uranove težave s srcem je domnevati, da vzrok zanje v njegovem uživanju mesa, saj je le-to, kot že navedeno, rizični faktor za srčno-žilne bolezni. Da bi namreč bil nadškof vegetarijanec ali vegan, je praktično nemogoče, saj morajo kleriki in ne samo kleriki, temveč vsi verniki, uživati meso in druga živila živalskega porekla. Če temu ne sledijo, jih čaka prekletstvo in večni pekel, saj je papež Janez III. v 6. stoletju preklel vegetarijance. To izobčenje je razglasil na prvi sinodi v Bragi, izobčenje pa se glasi: »Če ima nekdo mesne jedi, ki jih je Bog dal ljudem za uživanje, za nečiste in … se jim (mesnim jedem) odpove …, je obtožen z anatemo.« Anatema ali izobčenje ni nekaj nedolžnega, je najhujša cerkvena kazen. Izobčenje pomeni večno prekletstvo izobčenca. Takšno prekletstvo je imelo za prizadetega daljnosežne posledice že v zemeljskem življenju: bil je zaničevan, izključen in s tem »izobčen«. Včasih zato ni imel nobene državne zaščite in nobenih meščanskih pravic, kdor ga je umoril, je bil izpuščen brez kazni. Izobčenje je torej pomenilo isto kot neposredna smrtna obsodba. Izobčenje vegetarijancev še do danes ni bilo preklicano in velja tudi v Sloveniji. Vegetarijanci in vegani v Sloveniji so tako avtomatsko izobčeni in s tem večno prekleti. Cerkev jim je namenila večni ogenj, večno trpljenje, zanje ni odrešitve.

Nadškofa Stres in Uran sta zaprosila vernike, da molijo za Uranovo zdravje. Kako lahko molitve drugih ozdravijo srce nadškofa, ni znano, kajti vsakdo je za svoje zdravje odgovoren sam in to s pravilnim načinom življenja. Če uživaš meso, pač tvegaš bolezni, trpljenje in celo nenaravno smrt. Seveda to velja tudi za klerike: od najmanjšega župnika do papeža, saj tudi zanje veljajo Božje zapovedi, npr. Ne ubijaj! Tudi zanje velja napotilo iz prve Mojzesove knjige: »Glejta, dajem vama vse zelenje s semenom, ki raste po vsej zemlji, in vse sadno drevje, katerega sadje nosi seme. Naj vam bo v hrano. Vsem živalim na zemlji, vsem pticam na nebu, vsemu, kar se giblje po zemlji in ima v sebi življenje, dajem v živež vse zelene rastline. Zgodilo se je tako. Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro.« (http://www.biblija.net) Bog je torej dal ljudem vegetarijansko oz. vegansko hrano, tudi Jezus iz Nazareta je bil vegetarijanec, to so bili tudi njegovi apostoli. Peter je živel od kruha in oliv, Matej je živel od semen, drevesnih sadežev in zelenjave, Janez ni nikoli užival mesa … (brošura Prikrivana Jezusova ljubezen do živali, Univerzalno življenje). Cerkveni oče Hieronim, ki je konec 4. stoletja pripravil prvo skupno izdajo Biblije v latinščini, je na temo vegetarijanstva rekel naslednje: »Uživanje živalskega mesa je bilo do vesoljnega potopa nepoznano; toda po potopu so nam vlakna in zaudarjajoči sokovi živalskega mesa zamašili usta… Ko se je dopolnil čas, se je pojavil Jezus Kristus, ki je ponovno spojil konec z začetkom, tako da nam danes ni več dovoljeno jesti živalskega mesa. . .« Vse to očitno krši nadškof Uran in so zato njegove težave s srcem razumljive. Kar seješ, to žanješ, je pravilo, ki ga priznava tudi katoliška cerkev ter velja tudi za nadškofa Urana. Uran tudi ne sledi Jezusu, ki je rekel: »Prišel sem, da bi odpravil žrtvovanja, in če ne boste opustili daritev, boste deležni Božjega srda.« (Prikrivana Jezusova ljubezen do živali) Božji srd nad Uranom je samo zakon vzroka in učinka. Ker je nadškof odgovoren za smrt velikega števila živali, ki so končali v njegovem ali želodcu drugih in ker je oznanjal svojim vernikom nekrščanski nauk v zvezi s prehrano, torej, da je Božja volja ubijati živali in jih jesti, pač sedaj nosi posledice. Žanje posledice svojih nekrščanskih ravnanj.

Zanimivo je, da je nadškof po drugi strani oznanjal, da so živali od Boga ustvarjena bitja in da jih Bog obdaja s skrbjo svoje previdnosti. To je vsekakor točno, zaradi česar je tudi nerazumljivo, da je nadškof jedel Božja bitja in jih dovoljeval ubijati. Pridružil se je tistim, ki povzročajo živalim grozljivo trpljenje in jih mučijo. Zato postaja trpljenje živali njegovo lastno trpljenje. Vsak dobi svoje. Ker nadškof Uran ni imel srca do živali, pač ima sedaj hude težave s svojim srcem.

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*