Duh Rode: »O primeru nadškofa Urana resnično ne vem ničesar«

Franc Rode, upokojeni duhovnik ljubljanske nadškofije in vatikanski kardinal, je 12.8.2012 maševal v samostanu klaris v Turniščah. Po maši je odgovarjal na novinarska vprašanja in dejal: »O primeru nadškofa Urana resnično ne vem ničesar« In: »Mene nihče ni ničesar vprašal, sem izven zadeve, ker nimam ničesar izpovedati,«, je še dejal Rode. (Delo, 13.8.2012) Novinar Dela Gerenčer v članku še piše, »da je Rode dejal, da bo Uran od kongregacije škofov vedno dobil dovoljenje, če bo iz zdravstvenih ali drugih razlogov želel priti v Slovenijo.«

Ali je mogoče verjeti kardinalu Rodetu, bivšemu ministru vatikanske kurije, da o izgonu Urana ne ve nič? Pravi, da je izven zadeve. Če je izven zadeve, kako lahko po drugi strani pravi, da bo Uran od kongregacije škofov vedno dobil dovoljenje, če bo iz zdravstvenih ali drugih razlogov želel priti v Slovenijo. Kako to ve, če je izven zadeve? Če je izven zadeve, o zadevi ne ve nič – vsaj tako bi bilo logično.

Kurijski klerik Rode je tudi dejal, da gre za izmišljotine, ko je govora o veliki kadrovski čistki, ki naj bi jo pripravljal Vatikan. Kako to ve? Kar naenkrat ve, da se čistka ne pripravlja, o zadevi Uran pa ne ve ničesar! Kar mu ustreza ve, kar mu ne, pa ne ve. To je cerkev! Za javnost ne ve, ali ne ve tudi za nejavnost? Ali je mogoče verjeti duhovniku Rodetu, da čistk ne bo?

Rode tudi pravi, da cerkev ni bogata in da ne živi v razkošju, je še zapisal novinar Dela. Klerik, ki se k maši pripelje z luksuznim audijem, kot je to razvidno iz slike ob članku v Delu, pravi, da cerkev ni bogata. Ali mu je mogoče verjeti? Ali mu je mogoče verjeti, če se ve, da je vrednost nepremičnin cerkvene sfere v Sloveniji vsaj 800 milijonov evrov in v Italiji 1.200 milijard evrov. Da ne omenjam vrednosti nepremičnin drugod po svetu. Ali mu je mogoče verjeti, če cerkvena sfera v Sloveniji dobi letno preko 20 milijonov evrov javnih sredstev, v Nemčiji pa samo karitas 25 milijard evrov. Da ne omenjam drugih držav. Samo še en podatek: v Nemčiji naj bi katoliška cerkev razpolagala s 50 milijardami evrov gotovine! In cerkev ni bogata, pravi Rode. Ali mu je mogoče verjeti?

Sicer pa Rode očitno sam sebi ne verjame, saj po drugi strani pravi, da se moramo vsi skupaj vrniti k skromnemu življenju. Če cerkev ni bogata in ne živi v razkošju, zakaj bi se vračala k skromnemu življenju – saj skromno že živi! Ali je mogoče verjeti visokemu cerkvenemu dostojanstveniku?

Ali je mogoče verjeti tistemu, ki je izjavil:

 • »Imam kaj bolj pametnega početi kot pa se ukvarjati s to prekleto slovensko politiko.« (Dnevnik, 10.4.2007)
 • »Tu je tisti sramotni 55. člen Ustave, ki je dejansko nečast naši deželi …« (Mladina, 25.11.2006)
 • »Kdor hoče dobro slovenskemu narodu, kdor hoče biti zares pravi Slovenec, mora biti kristjan ali vsaj zaznamovan s krščansko kulturo.« (Mag, 17.9.1997)

Ali je mogoče verjeti tistemu, ki podpira in uči:

 • Čarovnice ne puščaj pri življenju. (2 Mz 22,17)
 • Če kdo prešuštvuje z ženo svojega bližnjega, naj bosta oba usmrčena, prešuštnik in prešuštnica. (3 Mz 20,10)
 • Če kdo leži z ženo svojega očeta, s tem odgrne nagoto svojega očeta; naj bosta oba usmrčena; njuna kri pade nanju. (3 Mz 20,11)
 • Če kdo leži z moškim, kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo; naj bosta usmrčena; njuna kri pade nanju. (3 Mz 20,13)
 • Če kdo leži s svojo snaho, naj bosta oba usmrčena; ravnala sta sprevrženo; njuna kri pade nanju. (3 Mz 20,12)
 • Če si kdo vzame ženo in še njeno mater, je to krvoskrunstvo; njega in njiju naj sežgejo v ognju, da ne bo krvoskrunstva med vami. (3 Mz 20,14)
 • Če kdo spolno občuje z živaljo, naj bo usmrčen; in žival zakoljite! (3 Mz 20,15) (citati: http://www.biblija.net),

torej poziva k ubijanju? In celo trdi, da je ubijanje Božja volja.

Ali je torej mogoče verjeti kardinalu Rodetu?

«Ko je krščenec postal ud Cerkve, ne pripada več sam sebi, temveč tistemu, ki je umrl in vstal za nas. Od tedaj naprej je poklican k temu, da se podreja drugim, da jim služi v občestvu Cerkve, da je cerkvenim predstojnikom poslušen ter jih uboga in da jih upošteva s spoštovanjem in ljubeznijo«, piše v Katekizmu katoliške Cerkve. Iz tega sledi, da so vsaj tisti člani katoliške cerkve, ki jim je Rode predstojnik, dolžni verjeti Rodetu in ga poslušati, tudi če se laže. Vse, kar reče Rode, je zanje resnica, pa tudi če je največja laž. Če javnost ve, da gre za laž, mora Rodetovo občestvo to kljub temu sprejemati kot čisto resnico. To je katoliška cerkev! Kaj ima to zveze z Bogom, ni jasno.

One Comment - Write a Comment

 1. Rodeti in ostalim iz vrha katoliške cerkve ni verjeti, ker imajo lažniva usta, kar Gospod sovraži. Prav imate: Resnica in cerkev se izključujeta!!!

  Reply

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*