Seksualni in drugi zločini »svetih očetov«

V skoraj 2000-letni zgodovini papežev najdemo veliko papežev,1 ki so bili obremenjeni z zločini vseh vrst, tako s seksualnimi kot tudi z umori. Zločini tako imenovanih svetih očetov so se začeli že zelo zgodaj.

Papež Damaz, ki je vladal od leta 366 do leta 384, je prišel na oblast tako, da je najel skupino pretepačev in ta je v Rimu po njegovem naročilu napadla cerkev, kjer so bili njegovi nasprotniki, ki so pripadali protipapežu po imenu Ursin. Damaz je brez milosti preganjal »heretike«, bil pa je tudi uspešen lovec na dediščine. Zaradi tega je takratni cesar izdal ukaz, ki je klerikom prepovedal lov na dediščine.

Leon Veliki je s krvoločnimi zakoni preganjal tako imenovane heretike, katolikom pa je ukazal, da se jih izogibajo kot strupa. Gregor Veliki je opravičeval suženjstvo in mučenje drugovercev.

Inocenc I. naj bi se najrajši zabaval z mladimi deklicami, kar se pripisuje tudi Sikstu III. Ta se je zabaval tudi z zrelimi nunami. Papež Janez XII. je kardinalskemu diakonu odrezal nos, jezik in dva prsta, odrl kožo nekemu škofu, notarju Azzonu odrezal glavo, 63 duhovnikov in plemičev pa je obglavil. Benedikt VII. je umoril svojega predhodnika, da je lahko postal papež. Obtožen je bil tudi številnih prešuštev in drugih umorov. Za Benedikta IX. je nekdo iz tistega časa rekel, da je demon iz pekla v duhovniških oblačilih sedel na papeški tron. Ukvarjal se je namreč s čarovništvom, satanizmom, imel je spolne odnose z živalmi in naročal je umore. Svoj papeški položaj je prodal bratrancu. Silvester II. je zapustil mnogo knjig o čarovništvu, obtožen je tudi bil, da je bližje satanu kot Kristusu. Anaklet II. je imel za ljubico prostitutko, posiljeval je nune, imel pa je tudi krvoskrunsko razmerje s sestro in drugimi sorodniki. Pavel II. naj bi umrl zaradi srčne kapi med spolnim odnosom s svojim miljenčkom. Inocenc VIII. je imel osem nezakonskih sinov in prav toliko hčera. Ta papež je izdal dovoljenje za tiskanje knjige Čarovniško kladivo, njenemu avtorju pa je podelil najvišje pooblastilo za inkvizitorja. To je pripeljalo do strašne smrti velikega števila ljudi.

K papežu Aleksandru VI. je moralo vsako noč priti 25 najlepših rimskih prostitutk, tudi mnogo umorov z zastrupitvijo gre na njegov račun. Dal je usmrtiti tudi preroka Savonarolo iz Firenc, ker je ta kritiziral njegovo življenje. Rodrigo Borgio, poznejši Aleksander VI., je kot podkupnine za kardinalski glas na volitvah za papeža leta 1492 podaril bogate opatije in cela mesta, da je bil izvoljen za papeža. Pavel III. je zastrupil svojo mater in nečakinjo, da je prišel do celotne družinske dediščine, zastrupil je vse tiste, ki se niso takoj strinjali z njim. Usmrtil je še svojo sestro in moža ene od svojih hčera. Imel je več tisoč prostitutk, ki so mu plačevale dajatve. Papež Pavel III. je brutalno preganjal tudi protestante.

Vse to in še marsikaj drugega so počeli tako imenovani sveti očet-je oziroma »božji« namestniki na Zemlji. Kaj ima takšno ravnanje skupnega z Bogom, ni znano.

________________________________________

1 Povzeto po: Kdo sedi na Petrovem stolu? 2. del, Univerzalno življenje, Ljubljana, 2007, str. 111-122.

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*