Na robu severne stene

Rad berem Markeša, tudi tokrat je bil temeljit. Preroško je zapisal, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Ja, tako; to s(m)o mnogi že lep čas vedeli, recimo »od nazaj« denacionalizacije. In od »nazaj prihoda« /R/KC. In pri(h)vatizacije, in razprodaje Slovenije, in, in …

Le na tisto o sprenevedavem in pasivnem molku bi nekaj pripomnil. Prav ta časopis in njegova Sobotna sta pravi čas veliko in tehtno pisala, vključno z nami pisci pisem o nezdravem, za družbo škodljivem početju elit, o razgradnji pravne države, požrtnosti, nesposobnosti politike, o razdeljenosti in »spravljanju« in navijala za nacionalni interes, proti uničevanju in prodaji podjetij …

Razdeljenost, ki jo producira Cerkev v sozvočju z desnico, je zanesljivo zelo negativen dejavnik za kakršno koli uspešnost države. To traja že od prosvetljenstva in revolucije naprej in ta »vojna« še kar traja. Revolucija je trajala pol stoletja, zatem pa se je ciklično ponovno dvignil tradicionalni, bolj nepravičen in danes lahko rečem tudi manj pameten sistem (pričujoča kriza, zavožena ekonomija Cerkve). Za delitev je KC življenjsko zainteresirana, brez nje ne (z)more eksistirati na sedanji »avantgardni« način, ko komandira celo državico. Ker pač do popolnosti obvlada manipulacijo! Gre ji, kajpak, za stalno voljo po oblasti in nje sadove. Da bi jo ob tem kaj brigalo, kako bo z državo (slovensko), ji ne pade na pamet. Pardon! Kadar zahteva, takrat se je spomni.

Tepe nas tudi dejstvo, ker vsak tepec misli o sebi, da zna voditi državo. Pametnejši ne pridejo zraven. Državljani smo pravzaprav prepuščeni sreči (loteriji), če nam ta navrže državnika, torej tudi poštenjaka. Taki, pozitivni, so bili tudi nekateri diktatorji (Marija Terezija, Tito …), ne le »demokrati«. Demokracija je že po »naravi« mnogostransko slab sistem: »kupovanje/podarjanje« volivcem za izvolitev stalno sili finance navzdol! Tisto o kazni za neuspešnost, namreč neizvolitev po štirih letih je najbolj pristna oblika neodgovornosti! Dokler bo tako, da bo za čisto lopovstvo, kaj šele za zavožene odločitve edina kazen neizvolitev, ni upanja na kakšno korenito izboljšanje. In vsakdo ima pravico kandidirati!? Pa ko bi vsaj ne manjkalo pronicljivih, ki bi iz te kakofonije znali izbrskati zrna. In če bi ti izvoljenci premogli vsaj presojo za postavitev sposobnega za prvega med enakimi, bi še šlo. Pa seveda tega ne znajo, ali ne tvegajo svojega položaja. Leta in leta postavljajo na vrh iste ljudi, take ki so se »izkazali« v vodenju države, kjer smo zdaj. Tu nam ni pomoči. Nekaj gramov bi dosegli s stalnimi pozivi, da ti dosedanji elitniki ne kandidirajo več, ker so državo dokazano spravili pred bankrot. Tudi Cerkev bi z obrzdanjem hlastanja po naših dobrinah ogromno pripomogla. Ne razumem jih, nikoli jim ni dovolj. Naj jih bo sram! In potem bi radi še, da jih spoštujemo in imamo celo radi!? Nihče nikoli ni ljubil tistega, ki ti kar naprej jemlje, zraven te pa še uči morale.

Je pa še eden, največji vseh problemov Zemlje, Evrope in Slovenije, ki se ga vsi javnogovorci bodisi ne zavedajo ali se mu zaradi splošne klime v mali Sloveniji ogibajo kot hudič križa: demografska eksplozija. Že pred leti sem napisal, da nam bo rodnost z 18.000 na 22.000 pojedla še tisto malo akumulacije, ki jo ustvarimo in mnenja še nisem spremenil. Kljub žolčnim nasprotnikom, tudi zelo žaljivim. Poglejte samo pomanjkanje vrtcev, povečevanje šol vseh vrst … Kje pa so delovna mesta za te nove dela potrebne mladostnike!? Pa okolje? Kje je dve tretjini potrebne hrane ob njenih rastočih cenah na svetovnem trgu? Kako bomo vrnili pufe, če je že zdaj za naš standard in iz števila izhajajoče potrebe zmanjkalo denarja? Izvirni greh je tu KC: že tisoč in več let vodi politiko biološke prevlade. Demoeksplozija, ki jo je sprožila in jo še vedno spodbuja, ji je omogočila osvojitev obeh Amerik, Avstralije, Nove Zelandije, zdaj gre v Afriko … Nič pa ne opazi (noče?), da je svet z ljudmi (pre)poln. Hlini skrb za reveže, v resnici pa so njeno največje bogastvo! Tako kot neizobraženi, v kakršno smer zdaj sili in pelje tudi Slovenijo. In pri vsem tem se ima še za splošno družbeno koristno!? Odkar je na sceni, se miselna zveza kar sama ponuja: s prihodom rekatolizacije so narasli kriminal, revščina, nezaposlenost, rojstva, dolg s 1000 USD na 20.000 EUR po osebi, grozijo bankrot, splošno nazadovanje zavesti … Je to ta splošna koristnost? Če ni, kje pa se potem odraža? Politika je z »bolj učinkovitim sistemom« seveda tesno zraven pri »splošni koristnosti«! Bi kaj pomagalo, če cerkvene dobrotnike – za take se vedno oklicujejo – prosimo, da nehajo Slovenijo mučiti z vedno novimi odškodninami, da se ne vtikajo tako divje v politiko, zlasti gospodarsko, ker tega posla ne obvladajo? In če jo zaprosimo za spoštovanje Kristusovega nauka o ljubezni do sočloveka in skrbi za vero? Bi nas uslišali in tako pomagali rešiti, kar se rešiti da? In če bi delitve za krizne čase zamrznili? Če da, potem bo tudi politika/elita morala slediti. Zahvaljujem(o) se vam za razumevanje.

(Objavljeno v Sobotni prilogi Dela 18.8.2012)

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*