Kateremu tekmovalcu pomaga Bog?

Končane so olimpijske igre v Londonu, ki jih je blagoslovil tudi papež. Nekateri narodi, med njimi tudi Nemci in Avstrijci, so s seboj pripeljali tudi duhovnike, t. i. »olimpijske kaplane (Družina, 29.7.2012). Cerkev je organizirala maše v zvezi z olimpijado, na njej je bilo tudi približno 200 dušnih pastirjev različnih veroizpovedi. Olimpijada je bila tudi verski posel, prostor nove evangelizacije za katoliško cerkev. Pa mogoče še za kakšno drugo versko skupnost.

Mnogi tekmovalci so se pred začetkom raznih tekem obrnili na Boga in ga prosili za zmago. K temu so jih verjetno spodbujali tudi »olimpijski kaplani«, če so jih imeli. Na marsikateri tekmi so se tekmovalci obeh ekip obrnili k Bogu in ga prosili, naj jim nameni zmago. Kateremu tekmovalcu oz. ekipi pomaga Bog, da bo dobila tekmo? Komu pomaga Bog k zmagi, če nasprotujoča si tekmovalca prosita istega Boga za zmago?

Na neki kasaški tekmi vsi tekmovalci prosijo Boga za pomoč in da jim nakloni zmago. Vsi kasači mučijo svoje konje: jih bičajo, konji imajo v ustih imajo uničujočo brzdo, teči pa morajo v kasu, torej v za konje nenormalnem teku. Enako mučenje se dogaja na treningih! Kateremu tekmovalcu bo k zmagi pomagal Bog? Podobno je na drugih konjskih dirkah ali drugih tekmovanjih živali. Komu pomaga Bog? Živali pa so Božje stvaritve! Naj pomaga tistemu, ki muči bitja, ki jih je sam ustvaril? Kateremu tekmovalcu v boksu bo k zmagi pomagal Bog? Tistemu, ki ima bolj trde pesti ali tistemu z manj trdimi? Oba pa prosita za Božjo pomoč!

Če se spopadeta tekmovalec katoliške in muslimanske vere, kateremu bo Bog pomagal? Pa oba prosita Boga za zmago! Eden enega, drugi drugega, gre pa v bistvu z istega Boga!

Kako je pri nogometu, za mnoge pri najpomembnejši postranski stvari na svetu? Komu pomaga Bog pri zmagi? Ali pomaga tistemu, ki je nasprotnikom poklanjal biblijo, med tekmo pa jih je zmerjal s »kurbinimi sinovi«? (Global, julij, 2011) Ali tistemu, ki je svoje igralce škropil z blagoslovljeno vodo in moštvo vsak dan pošiljal k maši. (Global, julij, 2011) Na marsikateri nogometni tekmi v Italiji in drugje so kleriki, eni navijajo za eno moštvo, drugi za drugo. Kateremu moštvu bo pomagal Bog? Kardinal Bertone, eden najvidnejših članov rimske kurije, je bil včasih ognjevit radijski in televizijski komentator. Ali je njegovi ekipi pomagal Bog k zmagi? Ali Lazio zmaguje po Božji volji, če zanj navija zelo znana italijanska redovnica sestra Paola?

Komu torej pri športnih tekmovanjih do zmage ali rekorda pomaga Bog? Ali pomaga tistim, ki ga prosijo za zmago? Ali sploh komu pomaga? Ali pomaga kasaču, ki je zmagal in mučil konja ter pri tem na račun nedolžnega bitja dobro zaslužil? Ali pomaga boksarju, ki je z močnim udarcem poslal svojega nasprotnika na tla? Ali pomaga nogometašu, ki je svojemu nasprotniku zlomil nogo? Ali pomaga …?

Ali ima tekmovalni šport sploh kaj skupnega z Bogom? Ali ima nasilje, ki je del športa »Božji blagoslov«? Ali je šport tudi v nebesih, kajti tako na zemlji, kot v nebesih!? Ali zlato pravilo, torej kar ne želiš, da ti drugi storijo, ne stori tudi ti njim, velja tudi v športnem tekmovanju? Če ne želim izgubiti, ali ne želim tega tudi nasprotniku na tekmi? Če da, kaj potem sploh delam na tekmi? Ali lahko potem sploh obstaja kakšno tekmovanje na zmago?

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*